Polskie tradycje wielkanocne

Wielkanoc jest świętem szczególnym świętem dla chrześcijan. Upamiętnia zmartwychwstanie Jezusa Chrystusa i tym samym staje się najważniejszym z obrządków w kościele. Jest świętem ruchomym i co roku obchodzone jest zależnie od faz księżyca, najwcześniej 22 marca a najpóźniej 25 kwietnia jak ma to miejsce w tym roku.

Jako najstarsze święto Zmartwychwstanie Pańskie obchodzone jest na całym świcie w każdym z jego zakątków inaczej. Zawsze poprzedzone jest 40 dniowym okresem przygotowania do dobrego przeżywania okresu świątecznego a mianowicie Wielkim Postem, rozpoczynającym się w kościele katolickim od Środy Popielcowej.

Ostatni tydzień przed Niedzielą Wielkanocną jest również bardzo ważny to z kolei jest Wielki Tydzień. Najważniejsze dni to Wielki Czwartek, Wielki Piątek, Wielka Sobota i Triduum Paschalne czyli Niedziela Zmartwychwstania. W te dni przed uroczystą niedzielą w kościele odbywają się nabożeństwa upamiętniające istotne dla chrześcijaństwa wydarzenia.

Tak więc Wielkanoc jest okresem szczególnym, kiedy staramy się zrozumieć idee tego święta, ale też zastanowić się nad własnym życiem i kontemplować Zmartwychwstanie Chrystusa, który oddał życie za nasze grzechy. W polskiej tradycji wielkanocnej obchodzone jest jeszcze jedno ważne święto poprzedzające bezpośrednio Wielkanoc a dokładnie Niedziela Palmowa. Niejako wpisuje się ona w obręb przygotowań wielkanocnych i została ustanowiona na pamiątkę przybycia Jezusa do Jerozolimy.

Wtedy to wierni udają się do kościoła z palemkami, symbolizującymi odradzające się życie. W wielu rejonach Polski, wykonywane są przepięknie zdobione i duże palmy. Przygotowuje się je ręcznie aby potem przez cały okres wielkanocny przyozdabiały kościoły. Tradycja ta jest szczególnie żywa na południu kraju.

Obrzędy religijne w okresie Wielkiego Tygodnia przeplatają się z przygotowaniami w naszych domach. Wtedy to mają miejsce wiosenne porządki i przygotowywanie wielkanocnych potraw jak też wypiek wspaniałych ciast: bab, mazurków i wielu innych smacznych słodkości. Szczególnymi symbolami Świąt Wielkanocnych są jajko, udekorowane w formie pisanki jak również baranek z cukru lub ciasta. Te świąteczne atrybuty zostają poświęcone wraz z innymi pokarmami w Wielką Sobotę, aby mogły być spożyte w Niedzielę Wielkanocną podczas uroczystego śniadania.